Margarin i maslac često se koriste u pripremi obroka, ali se koriste i kao namaz. Koja je razlika između margarina i maslaca?
Osnovna razlika između margarina i maslaca je u sastojcima. Maslac se pravi od masnog vrhnja i sadrži više razine zasićenih masti. Margarin se proizvodi od biljnih ulja i sadrži nezasićene masti.
Velika razlika između margarina i maslaca je i u masnoći. Hrana može sadržavati dobre i loše masti.
Margarin ima dobre masti. Biljna ulja margarina sadrže nezasićene masti, koje se dijele na polinezasićene i mononezasićene masti. Kada se koriste kao zamjena za zasićene masti, pomažu u snižavanju kolesterola niske gustoće , oblika lošeg kolesterola koji začepljuje arterije. Nezasićene masti se obično nalaze u biljkama i povrću.
S druge strane maslac sadrži takozvane loše masti. Maslac se proizvodi od uzmućenog mlijeka ili vrhnja, a životinjske masti u njemu imaju višu razinu zasićenih i trans masti.