Pri razgovoru sa nutricionistima često čujemo da bi za zdraviju prehranu trebali konzumirati integralno ili graham brašno. Koja je razlika između integralnog i graham brašna? Karakteristično za obje vrste brašna je da se prerađuju od cijelog zrna pšenice i samim time imaju jako dobru hranjivu vrijednost. Bogata su raznim vitaminima, mineralnim tvarima, bjelančevinama, itd.
Integralno i graham brašno dijele mnoge sličnosti i često ih se koristi kao sinonime no razlika između integralnog i graham brašna zapravo leži u samom načinu prerade brašna. Prilikom prerade graham brašna, dijelovi pšenice se obrađuju posebno. Unutrašnjost zrna pšenice daje sitno bijelo brašno, a klica i ljuska se melju krupno i daju grublju strukturu brašna i tamniju boju. Te se dvije vrste brašna u konačnici pomiješaju i tako nastaje graham brašno.
Za razliku od graham brašna, prilikom prerade integralnog brašna, zrno se prerađuje u cijelosti. Dakle, nema razdvajanja već se cijelo zrno usitnjava istovremeno i daje sitno integralno brašno.