Razlika između bijelog i crnog papra odnosi se na to kada se bobice beru i kako se obrađuju. Ova dva procesa rezultiraju paprom u zrnu koji ne samo da izgledaju drugačije nego imaju i različite profile okusa.
Najveća razlika između bijelog i crnoga papra je da se bobice koje se koriste za izradu crnog papra beru prije nego su zrele. Ove nezrele zelene bobice se kuhaju i suše, što uzrokuje da koža pocrni i postane naborana. Bijeli se papar radi od potpuno zrelih bobica. Zrele bobice se natapaju i fermentiraju u vodi, uklanjajući vanjsku kožicu. Suši se samo unutarnje sjeme.
Još jedna izrazito bitna razlika između bijelog i crnog papra je da se svježe mljeveni crni papar često opisuje kao ljut, cvjetni i opor dok bijeli papar ima manju oštrinu zbog kemikalija koje se uklanjaju kada se skine kožica. Istodobno, dopuštanje bobicama da potpuno sazriju i fermentiraju rezultira složenijim, zemljanim okusom bijelog papra.
Razlika između bijelog i crnog papra kod korištenja u jelu nije zapravo toliko različita. Ako je količina papra koju koristite vrlo mala, obično možete zamijeniti bijeli papar za crni i obrnuto bez primjetne razlike. Ali za recepte koji se u velikoj mjeri oslanjaju na jedan ili drugi, htjet ćete se držati vrste koja je navedena kako biste postigli ispravan okus. Isto tako, ako pripremate svijetlo jelo koje obično zahtijeva bijeli papar iz estetskih razloga, imajte na umu da će zamjena crnog papra promijeniti konačni izgled.