Recept i priprema /

Kako pripremiti raženi kruh bez kvasca?

Image
Foto: Pixabay

Raženi kruh bez glutena ima sav bogat okus raži bez glutena koji sadrži raženo brašno. Raženi kruh bez kvasca ima savršenu koricu i mekanu unutrašnjost.

11.6.2022.
12:55
Pixabay
VOYO logo

Ova bez glutenska štruca kruha aromatizirana je sjemenkama kima i melasom za tradicionalni okus raži. Kako pripremiti raženi kruh bez kvasca?

Sastojci potrebni za raženi kruh bez kvasca su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 480 ml mlijeka
  • 2 žlice melase
  • 1 jaje
  • 1,5 kg raženog brašna
  • 1 žlica soli
  • 2 žlice sjemenki kima
  • suhi kvasca

Upute za pripremu raženog kruha bez kvasca:

Zagrijte mlijeko u malom loncu dok ne počnu mjehurića, a zatim maknite s vatre. Ostavite da se ohladi dok ne bude mlako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U maloj posudi za miješanje otopite kvasac u mlakom mlijeku. Pustite da odstoji oko 10 minuta.

Ulijte smjesu kvasca u veliku zdjelu za miješanje. Pomiješajte melasu, jaje, 4 šalice raženog brašna, sol i sjemenke kima. Pokrijte vlažnim ručnikom i ostavite da se diže 45 minuta.

Umiješajte preostalo raženo brašno, 1/2 šalice odjednom, dok smjesa ne formira mekano tijesto; dobro promiješati nakon svakog dodavanja. Izbacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne postane glatko i elastično, oko 8 minuta. Lagano nauljite veliku zdjelu za miješanje, stavite tijesto u posudu i okrenite da premažete uljem. Pokrijte vlažnom krpom, i stavite na toplo mjesto da se diže dok ne udvostruči volumen, oko 1 sat.

Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i oblikujte štruce. Stavite štruce u dvije blago namašćene tepsije. Pokrijte štruce vlažnom krpom i ostavite da se dižu dok ne udvostruče volumen, oko 40 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva Celzijusa oko 30 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo