Ova bez glutenska štruca kruha aromatizirana je sjemenkama kima i melasom za tradicionalni okus raži. Kako pripremiti raženi kruh bez kvasca?
Sastojci potrebni za raženi kruh bez kvasca su:
- 480 ml mlijeka
- 2 žlice melase
- 1 jaje
- 1,5 kg raženog brašna
- 1 žlica soli
- 2 žlice sjemenki kima
- suhi kvasca
Upute za pripremu raženog kruha bez kvasca:
Zagrijte mlijeko u malom loncu dok ne počnu mjehurića, a zatim maknite s vatre. Ostavite da se ohladi dok ne bude mlako.
U maloj posudi za miješanje otopite kvasac u mlakom mlijeku. Pustite da odstoji oko 10 minuta.
Ulijte smjesu kvasca u veliku zdjelu za miješanje. Pomiješajte melasu, jaje, 4 šalice raženog brašna, sol i sjemenke kima. Pokrijte vlažnim ručnikom i ostavite da se diže 45 minuta.
Umiješajte preostalo raženo brašno, 1/2 šalice odjednom, dok smjesa ne formira mekano tijesto; dobro promiješati nakon svakog dodavanja. Izbacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne postane glatko i elastično, oko 8 minuta. Lagano nauljite veliku zdjelu za miješanje, stavite tijesto u posudu i okrenite da premažete uljem. Pokrijte vlažnom krpom, i stavite na toplo mjesto da se diže dok ne udvostruči volumen, oko 1 sat.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i oblikujte štruce. Stavite štruce u dvije blago namašćene tepsije. Pokrijte štruce vlažnom krpom i ostavite da se dižu dok ne udvostruče volumen, oko 40 minuta.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva Celzijusa oko 30 minuta.