Punjeni patlidžan sa mljevenim mesom možete pripremiti kao bolonjez. Pratite recept i napravite ukusno jelo s patlidanima i mljevenim mesom.
Sastojci za punjeni patlidžan sa mljevenim mesom:
- 4 patlidžana
- sprej za kuhanje maslinovog ulja
- 2/3 šalice nasjeckanih listova svježeg bosiljka
- 1 šalica ribanog parmezana
- mali svježi listovi bosiljka, za posluživanje
Nadjev za punjeni patlidžan sa mljevenim mesom:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 glavice luka, sitno nasjeckane
- 3 zgnječena češnja češnjaka
- 1 mrkva, sitno nasjeckana
- 1 crvena paprika, sitno nasjeckan
- 2 stabljike celera, sitno nasjeckane
- 75 dkg mljevenog mesa
- 2 konzerve pelata od rajčice, narezane na kockice
- 3/4 šalice goveđeg temeljca
- 2 žlice paste od rajčice
Napravite nadjev za patlidžan punjen mljevenim mesom: Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, češnjak, mrkvu, papriku i celer. Kuhajte, miješajući, 5 minuta ili dok luk ne omekša. Dodajte mljeveno meso . Kuhajte, miješajući drvenom kuhačom za usitnjavanje mljevenog mesa, 5 minuta ili dok ne porumeni.
Dodajte rajčice , temeljac i pastu. Zagrijte do vrenja. Smanjite toplinu na najnižu. Poklopljeno kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Uklonite poklopac. Kuhajte 20 do 25 minuta ili dok se ne zgusne.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200°C. Tepsiju obložiti papirom za pečenje. Probodite patlidžan nekoliko puta vilicom. Sve poprskajte uljem. Stavite na pripremljeni pleh. Pecite 40 minuta ili dok ne omekša. Malo ohladite. Patlidžane prerežite na pola po dužini. Žlicom zagrabite meso s polovica patlidžana. Drugu polovicu nasjeckajte.
Pomiješajte bolonjez, nasjeckani bosiljak i nasjeckani patlidžan u srednjoj zdjeli. Polovice patlidžana stavite na lim za pečenje. Žlicom stavljajte bolonjez smjesu u patlidžan. Pospite parmezanom. Pecite oko 20 minuta.