Vegetarijanske punjene tikvice bez mesa sadrže svježe tikvice pune super aromatičnog nadjeva od povrća i mrvica. Svidjet će vam se ovaj recept!
Sastojci za punjene tikvice bez mesa:
- 2 tikvice
- 3 žlice maslinovog ulja, podijeljene
- pola šalice slatkog luka, narezanog na kockice
- 1 žlica svježeg češnjaka, mljevenog
- 1 šalica slatke crvene paprike, narezane na kockice
- 1 šalica gljiva, narezanih na kockice
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žličica sušenog bosiljka
- 2 žlice nasjeckanog svježeg plosnatog lista peršina
- pola žličice soli
- ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1 šalica običnih krušnih mrvica
- ¼ šalice ribanog parmezana
- 2 žlice sira
Punjene tikvice bez mesa:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Manji pleh obložite folijom ili papirom za pečenje. Tikvi odrežite kraj stabljike i izrežite malu plošku s jedne duge strane kako bi tikva stajala ravno bez motanja. Zatim odrežite jednu trećinu s vrha i narežite taj dugački komad na kockice. Stavite na stranu. Malim nožem zarežite unutrašnjost tikvice, a zatim lopticom za dinje izdubite unutrašnjost sve dok tikva ne postane poput kanua. Pokušajte ne rezati do dna i ostavite rub tako da izdrži punjenje i pečenje.
U velikoj tavi zagrijte 2 žlice ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i kuhajte dvije minute. Dodajte češnjak, crvenu papriku, gljive i narezane vrhove tikvica. Pomiješajte da se sjedini i pirjajte još dvije minute. Maknite s vatre, ulijte u veliku zdjelu i umiješajte origano, bosiljak, peršin, sol, papar, panko mrvice i oba ribana sira. Podijelite nadjev između svake korpice od tikvica tako da nadjev utisnete u svaku tikvu preko zdjele tako da rukom oblikujete vrh u okrugli oblik.
Stavite na pripremljenu posudu i vrhove pokapajte preostalim maslinovim uljem. Pecite 35 – 40 minuta bez poklopca dok lagano ne porumene na vrhu. Čim izađu iz pećnice, vrhove dodatno pospite parmezanom i poslužite punjene tikvice bez mesa.