Punjene lignje ispod peke tradicionalno je hrvatsko jelo porijeklom iz Dalmacije. Inače se lignje ispod peke stavljaju u posudu za pečenje koja je obično poslagana krumpirom, lukom i drugim sezonskim povrćem. Nakon što su gotove, lignje i povrće ostavite da malo odmore, a jelo je spremno za uživanje.
Sastojci za punjene lignje ispod peke:
- 1 luk
- peršin
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 kg lignji
- 100 g pršuta
- 100 g sira
- začini po izboru
- 100 ml pasirane rajčice
Za početak pripreme punjenih lignji ispod peke očistite lignje. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje. Na tavu dodajte nasjeckani luk, pršut, peršin i pasiranu rajčicu. Začinite po želji. nakon 10 minuta maknite smjesu s vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Sada dodajte naribani sir i dobro pomiješajte.
Sada je vrijeme da napravite punjene lignje ispod peke. Smjesom od luka i pršuta napunite lignje i lagano ih pritvorite. Poslažite punjene lignje ispod peke i pecite oko sat vremena. Kada su lignje gotove poslužite ih s omiljenim prilogom i uživajte. Dobar tek!