Punjene gljive u pećnici su izuzetno ukusne, a recept je poprilično jednostavan.
Sastojci za gljive u pećnici:
- 20 šampinjona
- 2 žlice maslaca
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- pola srednjeg luka , sitno nasjeckanog
- pola žličice soli
- ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra
- 100 g krem sira, omekšalog
- ⅓ šalice svježe naribanog parmezana
- ⅓ šalice cijelih pekan oraha
- ¼ šalice sitno nasjeckanog svježeg peršina
Kako se pripremaju punjene gljive u pećnici?
Zagrijte pećnicu na 200°. Lim za pečenje namažite s malo maslinovog ulja. Šampinjonima uklonite peteljke, sitno ih nasjeckajte i ostavite sa strane. Otopite maslac u srednjoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckane peteljke gljiva i kuhajte 5 minuta ili dok većina vlage ne nestane. Dodajte luk, češnjak, sol i papar, te kuhajte još 1 do 2 minute, dok luk ne omekša. Prebacite smjesu od gljiva u zdjelu za miješanje i ostavite da se malo ohladi.
U zdjelu za miješanje dodajte krem sir, parmezan, peršin i orahe. Miješajte dok se dobro ne sjedine. Nadjevom od sira napunite klobuke šampinjona, a vrhove ravnomjerno pospite odvojenim parmezanom i nasjeckanim orasima. Pecite 20 do 25 minuta, ili dok vrh ne porumeni, a gljive malo omekšaju. Za posluživanje punjenih gljiva u pećnici ukrasite ih dodatnim peršinom.