Gljive se mogu puniti s različitim nadjevima, donosimo recept za pripremu punjenih gljiva sa sirom. Punjene gljive sa sirom izvrstan su prilog, ali i predjelo.
Sastojci potrebni za punjene gljive sa sirom:
- 12 cijelih svježih šampinjona
- žlica biljnog ulja
- žlica mljevenog češnjaka
- 10 dkg krem sira, omekšanog
- ¼ šalice ribanog parmezana
- ¼ žličice mljevenog crnog papra
- ¼ žličice luka u prahu
- ¼ žličice paprike
Punjene gljive sa sirom pripremite na sljedeći način:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzijusa. Pripremite lim za pečenje sa sprejom za pečenje. Očistite gljive i pažljivo lomite peteljke gljiva. Nasjeckajte stabljike.
Za početak pripreme punjenih gljiva sa sirom zagrijte ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Na zagrijanom ulju pržite nasjeckane peteljke gljiva i češnjak 3 do 5 minuta dok ne nestane vlaga, pazeći da češnjak ne zagori. Smjesu od gljiva rasporedite u zdjelu da se potpuno ohladi, oko 10 minuta.
Pomiješajte krem sir, parmezan, crni papar, luk u prahu i papar sa peteljkama gljiva i češnjakom dok se ne zgusne i potpuno ne sjedini. Malom žlicom napunite svaku kapicu gljive velikom količinom nadjeva sa sirom. Na pripremljeni lim za kolače rasporedite punjene gljive sa sirom.
Pecite u zagrijanoj pećnici dok se tekućina ne počne stvarati ispod punjenih gljiva sa sirom, oko 20 minuta.
Punjene gljvive sa sirom su gotove i spremne za posluživanje.