Punjene gljive sa sirom su odlučan ručak ili prilog glavnom jelu. Kako pripremiti punjene gljiva sa sirom?
Sastojci za punjene gljive sa sirom:
- 20 bijelih šampinjona
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- pola šalice nasjeckanog luka
- 5 češnja češnjaka, nasjeckanog
- 2 žličice nasjeckanog svježeg ružmarina ili majčine dušice
- 50 g nasjeckanog sira poput oštrog cheddara, mozzarelle
- 3 žlice krušnih mrvica
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina ili vlasca za posluživanje, po želji
Kako se pripremaju punjene gljive sa sirom?
Zagrijte pećnicu na 160°C. Vlažnim papirnatim ručnikom očistite svu prljavštinu s gljiva. Uklonite peteljke gljiva. Odrežite i bacite sve tvrde dijelove peteljki, a zatim ih sitno nasjeckajte.
Dodajte klobuke gljiva u obrubljeni lim za pečenje ili veliku tavu za pećnicu u koju stane gljive u jednom sloju. Prelijte ih sa žlicom maslinova ulja i lagano začinite svježe mljevenim crnim paprom. Složite ih udubljenom stranom prema gore tako da budu spremne za punjenje.
Otopite maslac u tavi na srednjoj vatri. Dodajte luk, nasjeckane peteljke gljiva i prstohvat soli. Kuhajte, povremeno miješajući, dok luk ne zamiriše i ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte češnjak i začinsko bilje, zatim kuhajte još minutu ili dok češnjak ne zamiriše. Prije nego što češnjak počne smeđiti, ostružite smjesu u zdjelu i ostavite sa strane da se ohladi.
U istu tavu dodajte krušne mrvice. Stavite na srednje nisku vatru, a zatim kuhajte uz miješanje dok se lagano ne zapeku, oko jedne minute. Umiješajte sir u mješavinu luka i češnjaka, a zatim podijelite nadjev na klobuke gljiva. Odozgo pospite preprženim krušnim mrvicama.
Pecite gljive dok se sir ne otopi, a gljive omekšaju, 15 do 20 minuta. Poslužite punjene gljive sa sirom zajedno s nasjeckanim svježim začinskim biljem i svježe mljevenim crnim paprom na vrhu.