Maslinovo ulje je neizostavan sastojak u kuhinji. Kako koristiti maslinovo ulje? Je li dobro prženje na maslinovom ulju?
Prženje na maslinovom ulju svakako je moguće, no ovisno o tome što želite pržiti. Velika količina mononezasićenih masti u maslinovom ulju čini ga jednim od zdravijih ulja. Smatra se da ekstra djevičansko maslinovo ulje ima nisku točku dimljenja, zbog čega je prženje na maslinovom ulju nezdravo.
S druge strana smatra se da je prženje na maslinovom ulju jedno od najboljih načina pripremanja hrane. Točka dimljenja ulja odnosi se na temperaturu na kojoj se mast ili ulje počinje razlagati i sagorijevati. Proces prženja zahtijeva minimalnu temperaturu od 190°C, za najbolje rezultate, točka dimljenja vašeg odabranog ulja za prženje trebala bi biti viša od te. Točka dimljenja ekstra djevičanskog maslinovog ulja je oko 205°C, što ga čini savršeno dobrim kandidatom.
No, kako izgleda prženje na maslinovom ulju? Pustite da se ulje zagrije u tavi prije dodavanja hrane, inače će hladna hrana upiti ulje. Maslinovo ulje možete ponovno upotrijebiti do 4 puta, a to je zbog činjenice da se probavljivost zagrijanog ulja ne mijenja. Prilikom prženja na maslinovom ulju izbjegavajte miješanje maslinovog ulja s drugim uljima ili mastima jer će to promijeniti točku dimljenja i nutritivnu vrijednost.
Još jedan od razloga zašto je prženje na maslinovom ulju izvrstan način pripremanja hrane je činjenica da maslinovo ulje sadrži veliku količinu antioksidansa.