Soffritto, odnosno umak od celera i mrkve je aromatična mješavina luka, mrkve i celera nasjeckanog na kockice, lagano kuhanog na maslinovom ulju ili maslacu. Zapravo, talijanska riječ soffritto znači "malo prženo" i opisuje proces kuhanja ovog povrća polagano dok ne pusti svoj okus.
Sastojci za talijanski umak od celera i mrkve su:
- 1 glavica luka srednje veličine, oguljena i narezana na kockice
- 1 mrkva srednje veličine, oguljena i narezana na kockice
- 1 rebro celera, narezano na kockice
- 1-2 žlice maslinovog ulja
Kada pripremate umak od celera i mrkve najprije povrće operite, ogulite luk, mrkvu, rebra celera ogulite i uklonite listove. Oštrim nožem usitnite luk, mrkvu i celer. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na laganoj do srednjoj vatri. Dovoljno je 2 žlice maslinovog ulja. Kad ulje počne svjetlucati dodajte povrće narezano na kockice i kuhajte uz često miješanje. Namjestite na nisku temperaturu po potrebi i nastavite pirjati dok ne poprimi zlatnu boju, trebat će vam od najmanje 5-7 minuta do 20 minuta.
Kad je umak od celera i mrkve pri kraju možete dodati nasjeckani češnjak, aromatično bilje i začine po ukusu. Dobro promiješajte, nastavite kuhati 1 ili 2 minute. Umak od celera i mrkve je gotov i spreman za posluživanje uz vaše omiljeno glavno jelo. Dobar tek!