Talijanska kuhinja / Pripremite umak od celera i mrkve na talijanski način

Image
Foto: Pixabay

Umaci od celera i mrkve su sjajan način za dodavanje svježine vašim jelima. Saznajte kako se priprema talijanski soffrito, odnosno talijanski umak od celera i mrkve.

1.7.2023.
10:21
Pixabay
VOYO logo

Soffritto, odnosno umak od celera i mrkve je aromatična mješavina luka, mrkve i celera nasjeckanog na kockice, lagano kuhanog na maslinovom ulju ili maslacu. Zapravo, talijanska riječ soffritto znači "malo prženo" i opisuje proces kuhanja ovog povrća polagano dok ne pusti svoj okus.

Sastojci za talijanski umak od celera i mrkve su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 glavica luka srednje veličine, oguljena i narezana na kockice
  • 1 mrkva srednje veličine, oguljena i narezana na kockice
  • 1 rebro celera, narezano na kockice
  • 1-2 žlice maslinovog ulja

Kada pripremate umak od celera i mrkve najprije povrće operite, ogulite luk, mrkvu, rebra celera ogulite i uklonite listove. Oštrim nožem usitnite luk, mrkvu i celer. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na laganoj do srednjoj vatri. Dovoljno je 2 žlice maslinovog ulja. Kad ulje počne svjetlucati dodajte povrće narezano na kockice i kuhajte uz često miješanje. Namjestite na nisku temperaturu po potrebi i nastavite pirjati dok ne poprimi zlatnu boju, trebat će vam od najmanje 5-7 minuta do 20 minuta.

Kad je umak od celera i mrkve pri kraju možete dodati nasjeckani češnjak, aromatično bilje i začine po ukusu. Dobro promiješajte, nastavite kuhati 1 ili 2 minute. Umak od celera i mrkve je gotov i spreman za posluživanje uz vaše omiljeno glavno jelo. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo