Iako se pire od celera i jabuke čini kao loša kombinacija, ne dajte da vas to obeshrabri. Celer i jabuka čine izvrstan spoj okusa. Osim toga, celer sadrži puno kalija, vlakana i terpena. To su bioaktivne tvari koje podupiru rad bubrega i mjehura.
Sastojci za pire od celera i jabuke su:
- 1 kg korijena celera
- 2 jabuke
- 30 grama maslaca
- 1 žličice soli
- 120 ml vrhnja
- 1/2 žličice bijelog papra
- 1/2 žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
Kada pripremate pire od celera i jabuke najprije korijen celera ogulite oštrim nožem, zatim ga narežite na kockice. Jabuke ogulite i izvadite im koštice, a zatim ih narežite na komade od 2 cm. Otopite maslac u loncu od 4 do 6 litara, na umjereno laganoj vatri, zatim dodajte korijen celera, jabuke i sol te promiješajte da se prekrije maslacem. Pokrijte poklopcem i kuhajte bez dodavanja tekućine, povremeno miješajući, dok korijen celera ne omekša, 50 minuta do 1 sat. Izvadite celer i jabuke te pasirajte smjesu u serijama u blenderu dok pire ne postane gladak, oko 2 minute po seriji. Vratite pire u lonac i umiješajte vrhnje, bijeli papar i muškatni oraščić. Zagrijte, pokriveno, na umjerenoj vatri, povremeno miješajući, dok ne postane vruće, oko 5 minuta. Pire od celera i jabuke već je gotov i spreman je za posluživanje. Dobar tek!