Nije potrebno dugo opisivati Popajevo omiljeno povrće koje onima koji ga jedu daje herkulovsku snagu. U tijeku je sezona špinata što sigurno raduje mnoge od vas, pogotovo ako ga imate u svom vrtu. Špinat, lat. Spinacia oleracea, je jednogodišnja biljka s tamnozelenim jestivim listovima.
Pretpostavlja se da potječe s Bliskog istoka gdje raste kao samonikla biljka. Špinat je bogat klorofilom, proteinima, mineralima željezom, magnezijem, fosforom te brojnim oligoelementima potrebnima za održavanje ravnoteže zdravlja. Recept za pripremu špinata.
Sastojci za pripremu špinata:
- 2 kom. jaja
- 1 dcl mlijeka
- 2 žlice vrhnja
- 1 žlica vegete
- 3 češnja bijelog luka
- malo papra
- malo soli
- malo ulja
- 1 l vode
Priprema špinata:
Špinat oprati. U veću šerpu nasuti vodu i dodati žlica soli. Kada je voda prokuhala ubaciti špinat i pustiti da kuha oko 10min. Posle toga ocijediti špinat i sitno ga isjeckati.
U wok-u sipati malo ulja i nasjeckan bijeli luk pa onda tek staviti na štednjak da se zagrijava. Čim bijeli luk zamiriše, malo promiješati i dodati žlicu brašna, opet promiješati par puta (ali brzo i neka vam temperatura bude umjerena) i zatim dodati špinat.
Promiješati, dodati mlijeko, papar, vegetu, vrhnje i na kraju 2 jajeta (kako koji sastojak dodajete svaki put prvo promiješajte pa dodajte drugi sastojak) pustiti da kuha još 5 minuta i naravno dobro miješati.