Ako možete nabaviti živog šarana i želite ga skuhati cijelog, najbolje je da ga pustite nekoliko dana da živi u velikoj posudi sa slatkom vodom kako biste dobili ribu boljeg okusa. Tako će se priprema šarana odvijati puno lakše. Otopite jednu čajnu žličicu soli u kadi s vodom svaki dan kako biste pomogli u procesu pripreme šarana. Nemojte hraniti šarana.
Šaranske ljuske su vrlo velike. Oljuštite ribu povlačeći nožem po tijelu od glave do repa, pritiskujući kako biste uklonili ljuske. Isperite tijelo i bacite ljuskice.
Kako biste olakšali pripremu, možete filetirati ribu. Započnite rezanjem mesa iza škrga svježe naoštrenim nožem. Ovo je jedan zadatak za koji ne biste trebali koristiti tupe noževe. Ako ribu niste očistili od iznutrica, pazite da ne probušite tjelesnu šupljinu.
Obično možete peći riblji file s kožom ali kod šarana se koža mora ukloniti. Okrenite stranu sa mesom ribe prema gore. Umetnite nož između mesa i kože i lagano zarežite. Kožu sada možete povući rukom. Priprema šarana za pečenje je gotova. Možete početi s kuhanjem.