Muzgavce je potrebno dobro očistiti prije kuhanja. Kada ste očistili muzgavce krenite na kuhanje. Vrlo je jednostavan način kako kuhati muzgavce, samo ih je važno dovoljno dugo kuhati.
Jedan od najčešćih načina priprem muzgavaca je kuhanje. Za kuhanje muzgavca dovoljno je staviti kuhati hobotnicu u slanu vodu s malo octa. Ovisno o veličini hobotnice ovisi i ivrijem kuhanja. Kuhajte hobotnicu barem pola sata. Nakon toga ocijedite i ostavite na sobnoj temperaturi. Kuhana hobotnica najčešće se dalje priprema na salatu.
Drugi popularan način pripreme muzgavaca je prženje. Najprije dobro očistite muzgavce i stavite ih u Tko ih pak želi ispržiti, mora ih nakon čišćenja vrlo dobro osušiti, pobrašniti jedno po jedno, a zatim staviti u tavu s puno ulja. Za njihovu pripremu dobro pozlaćene i hrskave potrebno je 5 minuta.
I treći način pripreme muzgavaca je dinstani na tavici s cherry rajčicama. Na maslinovog ulja u tavi dinstajte jedan režnj češnjaka, a zatim dodajte hobotnicu. Podlijte s malo bijelog vina. Kada vino ispari dodajte nekoliko cherry rajčica, pokrijte poklopcem i kuhajte oko 30 minuta, dodajući malo nasjeckanog peršina i začinite soli i paprom.