Mnogi od nas znaju kuhati standardno kokošje jaje. No, budući da su prepeličja jaja manja, ljepša i malo lomljivija, potrebno ih je kuhati malo drugačije. Budući da su prepeličja jaja tako mala, upotrebom tave umjesto lonca voda će brže prokuhati. Samo pazite da jaja mogu biti potpuno prekrivena vodom!
Također preporučujemo kuhanje jaja od sobne temperature jer će se tako spriječiti njihovo rano pucanje! Samo ih dodajte u zdjelu s toplom vodom nekoliko minuta prije vrenja. Stavite lonac ili tavu na ploču za kuhanje i zagrijte na visokoj temperaturi, tako da voda ključa. Kad prokuha, dodajte prepeličja jaja.
Pokrenite mjerač vremena! Ostavite jaja da se kuhaju dvije minute (meko kuhano), tri minute (srednje kuhano) ili tri i pol minute (tvrdo kuhano). Kad istekne vrijeme, jaja premjestite u zdjelu hladne vode (preporučujemo dodavanje kockica leda). Umočite žlicu s prorezom u vodu i izvadite svako jaje, stavljajući svako u zdjelu s vodom. Trebala bi se ohladiti za minutu ili dvije. Kad se dovoljno ohlade za rukovanje golim rukama, izvadite ih i oljuštite!
Hladna voda čini da se ljuske mnogo lakše skidaju dok ih gulite. Guljenje prepeličjeg jajeta je poput guljenja kokošjeg jajeta, ali veličina prepeličjeg jaja znači da je osjetljiviji na dodir i da se njime treba nježno rukovati. To je sve što se treba znati za pripremu jaja od prepelice.