Gluten je prirodni protein koji pronalazimo u pšenici i sličnim vrstama žitarica. To znači da se gluten pojavljuje u bilo kojem jelu koje u sebi sadrži žitarice koje sadrže gluten. Gluten je ljepljiva mješavina biljnih bjelančevina kod nekih ljudi može uzrokovati kronične upalne procese i probavne smetnje, a nalazi se u mnogim žitaricama. Zbog toga donosimo kako napraviti prhko tijesto bez glutena.
Sastojci za prhko tijesto bez glutena:
- 300 g namjenskog brašna
- 2 jaja
- sol
- 75 g šećera
- 2 žlice vode
- 150 g maslaca ili margarina
Priprema prhkog tijesta bez glutena:
Bitno je da su svi sastojci sobne temperature. Maslac dobro izmrvi s brašnom, dodaj šećer, jaje, sol i vodu te zamijesi prhko tijesto. Prema potrebi ga odvajaj od podloge plastičnom lopaticom.
Dobiveno tijesto ostavi pokriveno oko pola sata u hladnjaku. Tijesto razvaljaj na veličinu malo veću od kalupa za krustade i pomoću valjka stavi ga u njega. Prstima utisni tijesto, a rubove odreži valjkom.
Prije pečenja tijesto izbodi vilicom. Dalje raditi prema bilo kojem receptu za prhko tijesto (voditi računa koje se namirnice smiju upotrijebiti). I to je to, upravo ste saznali kako napraviti prhko tijesto bez glutena.