Tijesto bez glutena /

Kako napraviti prhko tijesto bez glutena?

Image
Foto: Pixabay

Kako napraviti prhko tijesto bez glutena? Imate alergiju na gluten? Ne brinite, donosimo recept za prhko tijesto bez glutena.

31.10.2021.
11:44
Pixabay
VOYO logo

Gluten je prirodni protein koji pronalazimo u pšenici i sličnim vrstama žitarica. To znači da se gluten pojavljuje u bilo kojem jelu koje u sebi sadrži žitarice koje sadrže gluten. Gluten je ljepljiva mješavina biljnih bjelančevina kod nekih ljudi može uzrokovati kronične upalne procese i probavne smetnje, a nalazi se u mnogim žitaricama. Zbog toga donosimo kako napraviti prhko tijesto bez glutena.

Sastojci za prhko tijesto bez glutena:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 300 g namjenskog brašna
  • 2 jaja
  • sol
  • 75 g šećera
  • 2 žlice vode
  • 150 g maslaca ili margarina

Priprema prhkog tijesta bez glutena:

Bitno je da su svi sastojci sobne temperature. Maslac dobro izmrvi s brašnom, dodaj šećer, jaje, sol i vodu te zamijesi prhko tijesto. Prema potrebi ga odvajaj od podloge plastičnom lopaticom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobiveno tijesto ostavi pokriveno oko pola sata u hladnjaku. Tijesto razvaljaj na veličinu malo veću od kalupa za krustade i pomoću valjka stavi ga u njega. Prstima utisni tijesto, a rubove odreži valjkom.

Prije pečenja tijesto izbodi vilicom. Dalje raditi prema bilo kojem receptu za prhko tijesto (voditi računa koje se namirnice smiju upotrijebiti). I to je to, upravo ste saznali kako napraviti prhko tijesto bez glutena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo