Tijesto bez glutena / Kako napraviti prhko tijesto bez glutena?

Image
Foto: Pixabay

Kako napraviti prhko tijesto bez glutena? Imate alergiju na gluten? Ne brinite, donosimo recept za prhko tijesto bez glutena.

31.10.2021.
11:44
Pixabay
VOYO logo

Gluten je prirodni protein koji pronalazimo u pšenici i sličnim vrstama žitarica. To znači da se gluten pojavljuje u bilo kojem jelu koje u sebi sadrži žitarice koje sadrže gluten. Gluten je ljepljiva mješavina biljnih bjelančevina kod nekih ljudi može uzrokovati kronične upalne procese i probavne smetnje, a nalazi se u mnogim žitaricama. Zbog toga donosimo kako napraviti prhko tijesto bez glutena.

Sastojci za prhko tijesto bez glutena:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 300 g namjenskog brašna
  • 2 jaja
  • sol
  • 75 g šećera
  • 2 žlice vode
  • 150 g maslaca ili margarina

Priprema prhkog tijesta bez glutena:

Bitno je da su svi sastojci sobne temperature. Maslac dobro izmrvi s brašnom, dodaj šećer, jaje, sol i vodu te zamijesi prhko tijesto. Prema potrebi ga odvajaj od podloge plastičnom lopaticom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobiveno tijesto ostavi pokriveno oko pola sata u hladnjaku. Tijesto razvaljaj na veličinu malo veću od kalupa za krustade i pomoću valjka stavi ga u njega. Prstima utisni tijesto, a rubove odreži valjkom.

Prije pečenja tijesto izbodi vilicom. Dalje raditi prema bilo kojem receptu za prhko tijesto (voditi računa koje se namirnice smiju upotrijebiti). I to je to, upravo ste saznali kako napraviti prhko tijesto bez glutena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo