Prhka pita od maka pravi je starinski recept koji su još davno pripremale naše bake i mama. Ako vam se jede pravi domaći kolač, prhka pita od maka izbor je koji ne smijete propustiti. Osim toga, nije komplicirana za pripremu. Prhka pita od maka sastoji se od tijesta i nadjeva, a od sastojaka vam treba:
Prhka pita od maka - tijesto:
- 2 žutanjka
- 50 g šećera
- 350 grama brašna
- margarin ili maslac
- prašak za pecivo
- 2 žlice octa
Prhka pita od maka - nadjev:
- 300 grama maka
- 200 grama šećera
- 300 grama brašna
- 30 dcl mlijeka
- 1 dcl ulja
- prašak za pecivo
- 2 bjelanjka
Pripremite tijesto. Izmiješajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte margarin, žumanjke i ocat. Sve dobro izmiješajte rukom. Ostavite tijesto da se 30 minuta hladi na hladnom mjestu. Podijelite ga u dvije kugle. Jedno razvaljajte i stavite u pouljeni i pobrašnjeni lim. Pripremite nadjev. Zakuhjte mlijeko, a za to vrijeme izmiješajte suhe sastojke. Izmiksajte bjelanjke u snijeg. Prelijte mlijeko po suhim sastojcima i dodajte ulje, a zatim bjelanjke.
Prhka pita od maka izrađuje se na sljedeći način: tijesto – nadjev – naribani drugi dio tijesta.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva, otprilike 30 minuta. Kada se ohladi, prhka pita od maka odlično će se slagati sa šećerom u prahu.