Ova vrsta slastice s kremom popularna je u hrvatskoj kuhinji i u mnogim drugim europskim zemljama. Unutar Hrvatske postoji mnogo regionalnih varijacija recepata. Međutim, dvije stvari ostaju iste. Svi uključuju podlogu od lisnatog tijesta s kremom iznutra. Ovdje pronađite recept za prave kremšnite.
Sastojci za prave kremšnite:
- listovi lisnatog tijesta od 500 grama
- 485 ml svježeg mlijeka
- 50 grama brašna
- 2 jaja + 2 žumanjka
- 100 grama bijelog šećera
- 30 grama vanilin šećera
- 10 ml ruma
- 395 ml vrhnja za šlag
- šećer za glazuru
Za početak pripreme ovog recepta za prave kremšnite zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Lisnato tijesto stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i nekoliko puta izbockajte vilicom i pecite 10 minuta. Mikserom izmiksajte jaja, žumanjke, brašno, 250 ml mlijeka, 70 gr šećera i 15 gr vanilin šećera i ostavite sa strane.
U lonac ulijte 235 ml mlijeka, 15 gr vanilin šećera i rum te zagrijte do vrenja. Dodajte gornju smjesu, promiješajte i kuhajte na srednjoj vatri oko 15 minuta uz stalno miješanje dok smjesa ne bude gusta kao puding. Prvu šnitu lisnatog tijesta stavite u posudu za posluživanje i ulijte vruću smjesu. Stavite u hladnjak na 15 minuta.
U vrhnje dodajte 30 grama šećera i umutite dok ne postane svijetlo i pjenasto. Posudu izvadite iz hladnjaka i na kremu rasporedite šlag u tankom sloju. Na to stavite drugo pečeno lisnato tijesto i po ukusu pospite šećerom u prahu. Kremšnite narežite na ploške željene veličine. Upravo ste pripremili recept za prave kremšnite.