Krema za kolače je slastica koja se koristi za punjenje i ukrašavanje kolača, torti i drugih slatkih jela. Najčešće se radi od mlijeka, šećera, žumanjaka i aromatičnih sastojaka poput vanilije, limuna i čokolade. Kuhanje kreme za kolače je prilično jednostavan proces, no zahtijeva pažnju i strpljenje.
Sastojci potrebni da biste skuhali kremu za kolače su:
- Mlijeko
- Šećer
- Žumanjci
- Kukuruzni škrob
- Maslac
- Aromatični sastojci, po želji
Postupak kuhanja krema za kolače počinje zagrijavanjem mlijeka u loncu do vrenja. U drugoj posudi pomiješajte šećer, žumanjke i kukuruzni škrob dok ne dobijete glatku smjesu. Kada se mlijeko zagrije, dodajte smjesu šećera, žumanjaka i kukuruznog škroba u mlijeko i neprestano miješajte dok se krema ne zgusne. Bitno je da se krema ne prekuha jer će u protivnom postati previše gusta i može se razdvajati.
Nakon što se krema zgusne, maknite ju sa štednjaka i dodajte maslac te aromatične sastojke po želji. Dobro promiješajte da se maslac i arome dobro sjedine s kremom. Kremu prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi prije upotrebe. Krema za kolače već je gotova i može se koristiti kao punjenje za kolače, kao preljev preko voća ili kao osnova za kremaste slastice.