Srdele se mogu pripremiti na različite načine, a jedan od češćih načina je friganje. Za pripremu friganih srdela potrebno je samo 20 minuta i imate gotovo glavno jelo. Prije friganja možete očistiti srdele i tek tada krenuti s pripremom.
Sastojci za pripremu friganih srdela:
- 12 svježih fileta srdele
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice soka od limuna
- 1/2 žličice soli
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1/2 crvene paprike, sitno sjeckane
- 1/2 žlice svježeg peršina, grubo nasjeckanog
Počnite tako što ćete uzeti 1 žlicu maslinovog ulja i 1 žlicu limunova soka i pomiješati ih. Zatim ovom smjesom premažite svaki file srdele i pospite ih soli.
Zatim stavite veliki lonac na umjerenu vatru i dodajte 1 žlicu maslinovog ulja u tavu. Kad je vruće, dodajte češnjak i čili te pržite 2 minute.
Filete srdele s kožom prema dolje stavite u posudu i ostavite da se kuha oko 3 minute, dok svježa ne pobijeli i postane manje prozirna.