Iako možete upotrijebiti puno ostataka povrća, ne možete koristiti baš sve jer će vam neko povrće – osobito ono od križarica poput brokule i cvjetače – učiniti gorkim povrtni temeljac ili na neki drugi način neukusnim.
Pogledajte popis najčešće korištenog povrća koje je savršeno za povrtni temeljac od ostataka povrća. Jedina stvar koju treba imati na umu je da sve vaše povrće i ostaci ne bi trebali biti truli i imati prljavštine, tako da, iako svakako možete uključiti ljuske luka, odbacite ljuske luka s prljavštinom na njima.
Ostaci povrća za povrtni temeljac koje možete iskoristiti su:
Luk bilo koje vrste: uključujući ljuske i vrh korijena, također i mladi luk i češnjak
Mrkva: koža, korijen, vrhovi
Celer i repa: sve
Rajčice: kožica, sjemenke, meso, pulpa, vrhovi
Gljive: sve, ali posebno stabljike.
Nježnije začinsko bilje poput peršina i timijana: stabljike i sve što je na rubu lošeg stanja.
Umjereno, drveno bilje poput ružmarina ili kadulje: stabljike i stvari koje su na rubu kvarenja
Đumbir: oguliti i koristiti
Poriluk: vrh korijena i zeleni vrhovi.