Ovaj recept za pirjani poriluk kao prilog je ukusna alternativa uobičajenom poriluku. Poriluk je, kao i luk, tanak i blagog je okusa koji dodaje veliku dubinu procesu pirjanja. Međutim, jednostavno prženje nasjeckanog poriluka u tavi na maslacu s jednostavnim začinima pretvara poriluk u savršeni prilog.
Sastojci potrebni da se pripremi poriluk kao prilog su:
- 4 srednja poriluka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica nasjeckanog lista timijana
- 1 režanj češnjaka
- Sol i svježe mljeveni crni papar
Da biste pripremili poriluk kao prilog, najprije je potrebno odrezati i baciti korijen poriluka i tamnozeleno lišće poriluka. Preostali svijetlozeleni i bijeli dio operite i narežite na ploške debljine do jednog centimetra.
Zatim u velikoj tavi zagrijte ulje i maslac na srednje jakoj vatri.Dodajte poriluk i pirjajte ga, povremeno miješajući, 8 minuta ili dok poriluk ne počne rumeniti. Umiješajte timijan, češnjak, sol i papar i kuhajte još 2 minute ili dok poriluk ne omekša. Prženi poriluk već je gotov. Poslužite poriluk kao prilog mesu. Dobar tek!