Kako jaje ne bi bilo premalo ili prejako kuhano potrebno je točno određeno vrijeme da se dobije polutvrdo kuhano jaje.
Kako biste dobili polutvrdo kuhano jaje potrebno je 6 i pol minuta. U loncu zakuhajte vodu na srednje jakoj vatri. Koristeći šupljikavu žlicu, pažljivo spuštajte jaja u vodu jedno po jedno. Kuhajte 6½ minuta, prilagođavajući toplinu da zadržite lagano vrenje.
Prebacite polutvrdo kuhana jaja u zdjelu s ledenom vodom i ohladite dok se malo ne ohlade, oko 2 minute. Polutvrdo kuhana jaja lagano razbijte posvuda i ogulite, počevši od šireg kraja na kojem se nalazi zračni džep.
Jaja se mogu kuhati i guliti 3 dana unaprijed. Čuvajte ih hermetički zatvorene u hladnjaku. Spuštanje jaja u kipuću vodu omogućuje vam da preciznije pratite koliko su dugo bila izložena toplini
Zapamtite: jaja će se nastaviti kuhati ako ih odmah ne ohladite u kupki hladne (po mogućnosti ledene) vode. Tako ćete ih također lakše oguliti i pojesti.