Podgrijavanje gljiva /

Smiju li se gljive podrgrijavati - prednosti i nedostaci

Image

Želite podrijati gljive, ali ne znate je li pametno podgrijavanje gljiva. Saznajte sve o podgrijavanju gljiva.

10.10.2021.
10:21
VOYO logo

Gljive sadrže bjelančevine koje mogu oštetiti enzimi i bakterije ako se ne skladište pravilno, npr. ako ih ostavite predugo na sobnoj temperaturi. Ponovno zagrijavanje i konzumiranje gljiva koje su se na ovaj način pokvarile može dovesti do jake trbuhobolje.

Ako zaista morate podgrijavati gljive, to se preporučuje na sljedeće načine:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • mikrovalnoj pećnici - Stavite gljive u posudu zaštićenu u mikrovalnoj. Pokrijte posudu vlažnim (ne mokrim) papirnatim ubrusom. Vlaga iz papirnatih ubrusa pomoći će vam da gljive budu hidrirane tijekom zagrijavanja. Pecite gljive u mikrovalnoj u intervalima od 30 sekundi dok se ne zagriju dovoljno. Pazite da ih ne prepečete i poslužite kad ste spremni. Imajte na umu da mikrovalne pećnice ne ubijaju sve bakterije. Na primjer, bakterija Staphylococcus aureus može uzrokovati trovanje hranom plus što je otporna na toplinu. Stoga, ako gljive ostanu izostavljene preko noći, mogle bi predstavljati opasnost po zdravlje.
  • pećnici - Prvo zagrijte pećnicu na najmanje 300 stupnjeva celzijusa. Stavite gljive u lim i u zagrijanu pećnicu. Pustite da se gljive peku oko 20 minuta prije nego ih izvadite i provjerite temperaturu. Jednostavno vratite gljive u pećnicu ako se nisu dobro zagrijale. Svakako provjeravajte gljive svakih 5 minuta. Vaše gljive bi trebale biti spremne za posluživanje nakon nekog vremena.
  • metoda peći - Nabavite tavu koja se ne lijepi ili običnu tavu ili lonac i dodajte malo maslinovog ulja i malo vode. Ostavite posudu da se zagrije na tihoj vatri. Dodajte gljive i ostavite da se dobro zagriju oko 1-2 minute sa svake strane. Kad se zagriju, izvadite ih. Vaše gljive trebaju biti spremne za posluživanje,

Prednosti podgrijavanja gljiva:

  • ne morate trošiti i bacati hranu,
  • možete stvoriti jednostavan obrok
  • proces podgrijavanja je nevjerojatno jednostavan
  • okus gljiva bit će jednako dobar kao kad ste ih skuhali prvi put
  • možete uživati u preostalim gljivama bilo koji dan i za bilo koji obrok.

Nedostaci podgrijavanja gljiva:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • gljive se mogu osušiti kad se ponovo zagriju
  • sve vrste gljiva zadržavaju vlagu pa je važno podgrijavati pridržavajući se ispravnih postupaka jer u protivnom možete izgubiti teksturu i okus gljiva nakon što ih podgrijete
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo