Dugo ste se mučili pripremajući pekmez za zimu. Logično je da ste uzrujali kada ste otvorili svoju omiljenu staklenku i otkrili da nešto nije u redu. Uočili ste nejasne bijele mrlje i saznali da je riječ o plijesni.
Pekmez postaje pljesniv kada spore plijesni dođu u dodir s vlagom unutar posude za pekmez. To će se vjerojatno dogoditi sa staklenkom koja je prethodno bila otvorena ili ako staklenke nisu bile pravilno sterilizirane prije nego što je pekmez izliven u njih i zatvoren.
Spore plijesni su posvuda i ljudski se imunološki sustav može nositi s njima, sve dok ne prerastu u koloniju. To znači da biste ipak trebali izbjegavati kontaminiranu hranu, uključujući staklenku pekmeza koju je zahvatila plijesan.
Spore su prisutne u zraku oko nas, u maloj količini. To znači da svaki put kada otvorite staklenku izlažete njezin sadržaj sporama plijesni. Privlači ih vlaga, pa će se, ako se vaš pekmez počeo kondenzirati ili je prešao vrijeme skladištenja, razviti tanki sloj vode. To je savršeno mjesto za rast i razvoj plijesni.
Plijesan nije isto što i bakterije, koje se uništavaju kuhanjem na jakoj vatri.