Plant based burger također možete začiniti po želji i dodati mu umake po želji. Najčešći plant based burgeri se baziraju na grahu ili gljivama.
Sastojci potrebni za pripremu ovog plant based burgera su:
- šalica kuhane smeđe riže
- šalica sirovih oraha
- žlica ulja avokada
- polovica 1 luka, nasjeckana
- 1 žlica mješavine čilija u prahu, kumina u prahu i dimljene paprike
- pola žličice soli i crnog papra
- 1 žlica kokosovog šećera
- 1 i pol šalica kuhanog crnog graha
- krušne mrvice
- veganski umak za roštilj
Upute za pripremu plant based burgera:
Skuhajte smeđu rižu.
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, dodajte sirove orahe i tostirajte 5-7 minuta, često miješajući, dok ne postanu mirisni i zlatno smeđi. Ostavite da se ohladi i prijeđite na sljedeći korak.
U međuvremenu zagrijte istu tavu na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, dodajte ulje i luk. Začinite s malo soli i papra i pirjajte 3-4 minute, ili dok luk ne zamiriše, omekša i postane proziran. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
Nakon što se orasi ohlade, dodajte u blender ili procesor hrane s čilijem u prahu, kuminom, dimljenom paprikom, soli, paprom i kokosovim šećerom i miksajte. Stavite na stranu.
U veliku zdjelu za miješanje dodajte ocijeđeni, osušeni crni grah i dobro izgnječite vilicom, ostavljajući samo nekoliko cijelih zrna graha.
Zatim dodajte kuhanu rižu, mješavinu začina i oraha, pirjani luk, krušne mrvice, BBQ umak i dobro miješajte drvenom kuhačom 1-2 minute ili dok se ne formira tijesto koje se može oblikovati. Ako je suho, dodajte još 1-2 žlice BBQ umaka. Ako je previše vlažno, dodajte još krušnih mrvica. Kušajte i prilagodite začine po potrebi.
Oblikujte burgere po želji.
Ako pečete na roštilju, u to vrijeme zagrijte roštilj i premažite površinu roštilja uljem kako biste olakšali pečenje. U suprotnom, zagrijte istu tavu koju ste ranije koristili na srednju temperaturu.
Plant based burgere pecite 3 do 4 minute sa svake strane.