Pita od tikvica i sira je neodoljiva poslastica u kojoj će uživati cijela obitelj. Pita od tikvica i sira je savršen način za iskoristiti tikvice kojih preko ljeta ima u svakom vrtu, ali i supermarketima.
Sastojci:
- 4 tikvice manje, po mogućnosti starije
- 4 jaja
- 120 g svježeg sira
- 120 ml kiselog vrhnja
- 120 ml mlijeka + još par žlica
- 500 g listova za pitu
- pola žličice začinjene soli
- ulje
- sol
Za početak pripreme pite od tikvica i sira ogulite tikvice, a zatim ih narežite na vrlo male kockice. Kockice stavite u zdjelu i dobro ih ukrasite s dvije, tri šake kuhinjske soli. Ostavite sa strane najmanje 30-45 minuta dok tikvice ne ispuste vodu.
Kockice tikvica operite od soli i iz kockica što više ocijedite tekućinu pa vratite u suhu zdjelu. U zdjelu s kockicama tikvica dodajte jaja, svježi sir, kiselo vrhnje, mlijeko i posolite. Sve dobro promiješajte. Zagrijte pećnicu na 180°C.
Tepsiju nauljite. Položite 3 lista tijesta jedan na drugi u tavi, premazujući svaki uljem prije dodavanja sljedećeg sloja. Grabite 5-6 žlica nadjeva i ravnomjerno rasporedite po gornjem listu. Položite 2 lista na nadjev i svaki premažite uljem prije dodavanja sljedećeg sloja. Ponavljajte dok ne potrošite nadjev i tijesto, pazeći da ostavite 3 lista za vrh pite.
Stavite pitu od tikvica i sira u pećnicu i pecite 30 minuta, okrećući tepsiju do pola. Smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 10 minuta. Izvadite pitu od tikvica i sira iz pećnice, poprskajte je s nekoliko žlica mlijeka. Ostavite da se ohladi 20-30 minuta pa poslužite.