Kulinarstvo /

Pita od povrća kao savršen ljetni ručak

Image
Foto: Pixabay

Imate vrt pun povrća i tražite inspiraciju za kreativne obroke? Pita od povrća je upravo ono što vam treba! Saznajte kako se priprema pita od povrća.

20.7.2023.
11:58
Pixabay
VOYO logo

Pita od povrća je popularni mediteranski specijalitet koji se sastoji od tijesta za pite i raznolikog nadjeva pripremljenog od svježeg povrća. Ova vrsta pite može biti različitih oblika i veličina, a često se priprema kao slani desert ili glavno jelo. Povrće koje se koristi u nadjevu može uključivati špinat, tikvice, paprike, luk, rajčice i druge sezonske sastojke.

Sastojci za pitu od povrća su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 500 g svježeg špinata, može i zamrznuti špinat
  • 1 glavica luka
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • 200 g feta sira
  • Sol i papar, po ukusu
  • 500 g tankih kora za pite
  • Maslac ili ulje, za premazivanje tijesta

Kada pripremate pitu od povrća najprije pripremite nadjev. Operite špinat i ocijedite, te nasjeckajte na sitno. Luk narežite na sitne kockice. U tavi zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne promijeni boju. Dodajte špinat i kratko ga dinstajte dok ne omekša. Posolite i popaprite po ukusu. Uklonite tavu s vatre i ostavite da se smjesa ohladi nekoliko minuta. Dodajte usitnjeni feta sir u smjesu i dobro promiješajte.

Zatim zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite veliki pleh i namažite ga maslacem ili uljem kako se tijesto ne bi zalijepilo. Uzmite jednu koru za savijače i stavite je na pleh. Premažite tijesto maslacem ili uljem i stavite drugu koru preko nje. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite polovicu kora. Na polovicu tijesta rasporedite pripremljeni nadjev od špinata i sira. Nastavite slagati preostale kore preko nadjeva, svaku koru premažite maslacem ili uljem kako bi se lijepo zapekle. Kada ste složili sve kore i nadjev, lagano pritisnite pitu kako bi se ravnomjerno rasporedio nadjev i kako biste uklonili eventualne mjehuriće zraka. Stavite pitu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite je oko 30-40 minuta, odnosno dok tijesto ne postane zlatno-smeđe. Kada je pita gotova, izvadite je iz pećnice i ostavite je da se malo ohladi prije posluživanja. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo