Pita od povrća je popularni mediteranski specijalitet koji se sastoji od tijesta za pite i raznolikog nadjeva pripremljenog od svježeg povrća. Ova vrsta pite može biti različitih oblika i veličina, a često se priprema kao slani desert ili glavno jelo. Povrće koje se koristi u nadjevu može uključivati špinat, tikvice, paprike, luk, rajčice i druge sezonske sastojke.
Sastojci za pitu od povrća su:
- 500 g svježeg špinata, može i zamrznuti špinat
- 1 glavica luka
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- 200 g feta sira
- Sol i papar, po ukusu
- 500 g tankih kora za pite
- Maslac ili ulje, za premazivanje tijesta
Kada pripremate pitu od povrća najprije pripremite nadjev. Operite špinat i ocijedite, te nasjeckajte na sitno. Luk narežite na sitne kockice. U tavi zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne promijeni boju. Dodajte špinat i kratko ga dinstajte dok ne omekša. Posolite i popaprite po ukusu. Uklonite tavu s vatre i ostavite da se smjesa ohladi nekoliko minuta. Dodajte usitnjeni feta sir u smjesu i dobro promiješajte.
Zatim zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite veliki pleh i namažite ga maslacem ili uljem kako se tijesto ne bi zalijepilo. Uzmite jednu koru za savijače i stavite je na pleh. Premažite tijesto maslacem ili uljem i stavite drugu koru preko nje. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite polovicu kora. Na polovicu tijesta rasporedite pripremljeni nadjev od špinata i sira. Nastavite slagati preostale kore preko nadjeva, svaku koru premažite maslacem ili uljem kako bi se lijepo zapekle. Kada ste složili sve kore i nadjev, lagano pritisnite pitu kako bi se ravnomjerno rasporedio nadjev i kako biste uklonili eventualne mjehuriće zraka. Stavite pitu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite je oko 30-40 minuta, odnosno dok tijesto ne postane zlatno-smeđe. Kada je pita gotova, izvadite je iz pećnice i ostavite je da se malo ohladi prije posluživanja. Dobar tek!