Pita od mesa je izdašna i aromatična poslastica koja nas uvijek vraća u tople obiteljske trenutke i tradicionalnu kuhinju. No, priprema klasičnih tankih kora za pitu može biti zahtjevna. Srećom, moderna kuhinja nam omogućuje da uživamo u tradicionalnom okusu pite od mesa sa gotovim korama koje štede vrijeme i olakšavaju pripremu. Sastojci za pitu od mesa sa gotovim korama su:
- 500 g mljevenog mesa
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 1 zelena paprika, narezana na kockice
- 1 mrkva, naribana
- 100 ml umaka od rajčice
- 100 ml pilećeg temeljca
- 1 žlica suhog origana
- Sol i papar po ukusu
- 400 g gotovih kora za pitu
- 100 g maslaca, rastopljenog
Kada pripremate pitu od mesa sa gotovim korama najprije u tavi zagrijte maslinovo ulje i pržite luk i češnjak dok ne postanu staklasti. Dodajte mljeveno meso i pržite ga dok ne poprimi smeđu boju. Dodajte crvenu i zelenu papriku te naribanu mrkvu, i dinstajte nekoliko minuta. Ulijte umak od rajčice i pileći temeljac, posolite, popaprite i pospite origanom. Neka se sve kuha dok tekućina ne ispari, a meso ne omekša.
Dok se meso kuha, zagrijte pećnicu na 180°C. Uzmite jednu koru za pitu i premažite je rastopljenim maslacem. Prekrijte s još tri kore, svaku premažite maslacem, te na njih rasporedite polovicu pripremljenog mesnog nadjeva. Ponovite postupak s preostalim korama i nadjevom kako biste dobili dvije slojevite pite. Završite s posljednjom korom te je premažite preostalim maslacem. Pitu od mesa sa gotovim korama stavite u pećnicu i pecite oko 30 minuta. Nakon što je pita pečena i malo se ohladila, narežite je na komade i poslužite toplu. Dobar tek!