Pita od krušaka sastoji se od prhkog tijesta za pite i nadjeva od krušaka. Priprema je vrlo jednostavna, a ova ukusna pita odličan je izbor u svako doba godine. Kako se radi ukusna i sočna pita od krušaka otkriva recept.
Prhko tijesto za pitu:
- 25 dkg glatkog brašna
- 12 dkg maslaca
- jaje
- 2 žlice hladne vode
- prstohvat soli
Narežite maslac na kockice i ostavite ga neka kratko odstoji na sobnoj temperaturi. Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Kada tijesto odmori podijelite ga na dva dijela. Stavite polovicu u lim za pečenje.
Nadjev od krušaka za pitu:
- 5 krušaka
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- sok limuna
- cimet
- prstohvat soli
- 2 žlice gustina
Kruške narežite na manje kriške ili naribajte i pomiješajte sa šećerom, sokom od limuna, cimetom i soli. Zasebno pomiješajte gustin s malo vode i napravite glatku smjesu.
Kruške stavite kuhati, dodajte maslac i kuhajte oko 5 minuta. Na kraju umiješajte gustin i kuhajte još 2 minute.
Prelijte nadjev od krušaka preko tijesta i prekrijte nadjev s drugom polovicom tijesta.
Pitu od krušaka pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva Celzijusa.