Pita od borovnica ukusan je desert i odličan izbor za sve prigode. Jeste li probali pitu od borovnica, ako niste vrijeme je da probate. Donosimo recept za pripremu prhkog tijesta i nadjeva od borovnica.
Tijesto za pitu od borovnica:
- 200g zdrobljenih krekera
- 150g maslaca
- 1 žlica šećera
Nadjev za pitu od borovnica:
- 2kg borovnica
- 1 žlica soka od limuna
- 30g brašna
- 100g šećera
- 1 žlica cimeta
Premaz za pitu od borovnica:
- 1 jaje
- 30ml mlijeka
Priprema pite od borovnica:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva celzijevih.
Za pripremu tijesta. Na lim postavite papir za pečenje. U posudu ubacite 220g zdrobljenih krekera. 200g maslaca i žlicu šećera. Sve dobro izmiješajte, ravnomjerno raširite po limu i pecite 9 minuta. Podijelite tijesto na dva dijela.
Za nadjev za pitu od borovnice. U posudu ubacite 2kg borovnica, 1 žlicu soka od limuna, 30g brašna, 100g šećera i 1 žlicu cimeta. Lagano miješajte sve dok sve borovnice nisu prekrivene sa malo šećera i brašna.
Ravnomjerno raširite nadjev po tijestu, te ga potom poklopite sa drugim „listom“ tijesta tako da prekrije sve borovnice. Rubove spojite pritiskom prstiju.
U malu posudu pomiješajte 1 jaje i 30ml mlijeka za premaz od pite. Potom premažite cijelu pitu s njim.
Zarežite pitu na 4 mjesta kako bi para izlazila.
Pecite 20 minuta na 220 stupnjeva celzijevih. Potom smanjite na 200 stupnjeva celzijevih i pecite 30 do 40 minuta ili dok sokovi ne krenu izlaziti van.
Ohladite pitu prije serviranja.