Pirjani luk prvi je korak u pripremi različitih jela. Iako izgleda jednostavno, potrebno je luk pravilno pirjati. U čemu je tajna i kako pirjati luk na pravilan i jednostavan način?
Sastojci za pirjanje luka:
- luk
- 2 žlice maslinovog ulja
- ¼ žličice, sol i papar
Priprema pirjanog luka:
Ogulite i narežite luk na tanke ploške, a zatim ih razdvojite na kolutiće kako bi se luk mogao lakše pirjati.
Zagrijte običnu tavu ili neprijanjajuću tavu s maslinovim uljem na srednjoj vatri dok ulje ne počne svjetlucati, ili dok ne osjetite da se zagrijalo na dovoljnu temperaturu za pirjanje luka. Kada se ulje zagrije, dodajte narezani luk i rasporedite u ravnomjeran sloj kako bi se mogao ravnomjerno i pravilno pirjati.
Pirjajte luk oko 10 minuta, ili dok luk ne postane mekan i lagano zlatno smeđe boje, to je znak da je pirjanje luka završeno i da ga možete izvaditi. Začinite pirjani luk solju i paprom, pa odmah poslužite dok je još topao.