Kuharica /

Kako na pravilan način pirjati luk? Koliko dugo se pirja luk?

Image
Foto: Pixabay

Pirjanje luka osnovan je brojnih jela. Kako bi jelo bilo ukusno potrebno je na pravilan način pirjati luk. Donosimo koja su osnovna pravila za pirjanje luka i kako dugo pirjati luk.

16.11.2022.
16:30
Pixabay
VOYO logo

Pirjani luk prvi je korak u pripremi različitih jela. Iako izgleda jednostavno, potrebno je luk pravilno pirjati. U čemu je tajna i kako pirjati luk na pravilan i jednostavan način?

Sastojci za pirjanje luka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • luk
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • ¼ žličice, sol i papar

Priprema pirjanog luka:

Ogulite i narežite luk na tanke ploške, a zatim ih razdvojite na kolutiće kako bi se luk mogao lakše pirjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrijte običnu tavu ili neprijanjajuću tavu s maslinovim uljem na srednjoj vatri dok ulje ne počne svjetlucati, ili dok ne osjetite da se zagrijalo na dovoljnu temperaturu za pirjanje luka. Kada se ulje zagrije, dodajte narezani luk i rasporedite u ravnomjeran sloj kako bi se mogao ravnomjerno i pravilno pirjati.

Pirjajte luk oko 10 minuta, ili dok luk ne postane mekan i lagano zlatno smeđe boje, to je znak da je pirjanje luka završeno i da ga možete izvaditi. Začinite pirjani luk solju i paprom, pa odmah poslužite dok je još topao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo