Votka se tradicionalno proizvodi od krumpira ili fermentiranih žitarica. Neke marke proizvode ga i od drugih tvari poput voća ili šećera. Jedno od najčešće korištenih i najomiljenijih pića za koktele, votka se konzumira u Martiniju, Bloody Mary i Cosmopolitana.
Prožet korijenjem, korom, cvijećem, sjemenkama, biljem, začinima i ojačan dodatkom rakije, vermut je zapravo aromatizirano vino. Općenito postoje dvije vrste vermuta - slatki i suhi. Ovo piće za koktele poznato je kao sastojak Martinija.
Jedno od najomiljenijih pića za koktele, rum se zapravo proizvodi izravnom upotrebom nusproizvoda šećerne trske ili soka šećerne trske, a zatim se destilira. Tekućina se zatim odležava u bačvama.
Slično votki, džin je dobio ime po bobicama smreke. Pravi se od smreke, korijandera, kore citrusa, cimeta, badema ili sladića, s neutralnim alkoholom iz žitarica. Sve arome u ginu su prirodne i zbog toga je prigodno piće za koktele.