Smokva (Ficus carica L.) se često naziva rajskim voćem Mediterana jer je jedna od najzdravijih voćki. Bogata je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima. Poklonite domaći pekmez od smokve obitelji i prijateljima. Pekmezom nazivamo gustu kašu od voća u koju se prilikom kuhanja dodaje veoma malo ili ništa šećera.
Ukusne, slatke ljetne smokve idealno su voće za pripremu pekmeza jer sadrže visoke koncentracije prirodne slatkoće. Ali naravno treba imati na umu da se smokve vrlo brzo kvare pa bi s pripremom pekmeza od smokava trebalo početi što prije kako bi rezultat bio uspješan. Savršen je partner za svježu štrucu za vrijeme doručka ili probajte pekmez od smokava umiješani u prirodni jogurt. Donosimo vam recept za pekmez od smokava.
Sastojci za pekmez od smokava:
- 1 kg smokava
- 200 g šećera
Priprema pekmeza od smokava:
Očistite smokve od peteljki i ako imaju deblju kožicu, odstranite je. Narežite ih na četvrtine. Smokve dodajte u dublji lonac i stavite na srednje jaku vatru. Dodajte šećer i dobro promiješajte. Uz povremeno miješanje kuhajte pekmez 2 sata od kada je provrio. Gusti pekmez punite u sterilizirane staklenke dok je vruć i dobro ih zatvorite. I to je to upravo ste napravili pekmez od smokava s našim receptom.