Ne postoji bolji kuhinjski alat za vaš štednjak ili pećnicu od pekača od lijevanog željeza. Bilo da spremate piletinu, odrezak, doručak ili čak desert, praktički sve što želite jesti, možete napraviti s pekačem od lijevanog željeza.
Prvi recept za pekač od lijevanog željeza je hrskavi losos. Sastojci potrebni da se pripremi ovaj recept su:
- 4 fileta lososa s kožom
- 1 žlica maslinovog ulja
- Košer sol i svježe mljeveni crni papar
Najprije dobro osušite filete lososa papirnatim ručnicima. Posolite i popaprite. Zagrijte ulje u velikom pekaču od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri. Pecite losos, s kožom prema dolje, dok koža ne postane hrskava, 5 do 7 minuta. Okrenite i pržite s druge strane dok se losos ne ispeče, 1 do 2 minute. Ovaj recept za hrskavog lososa već je gotov. Lososa poslužite uz pečene brokule ili uz neko drugo povrće.
Sljedeći recept za pekač od lijevanog željeza je pečeni krumpir sa paprikom. Sastojci potrebni da se pripremi ovaj pečeni krumpir sa paprikom su:
- 500 grama zlatnog krumpira
- 2 male paprike
- 1 crveni luk
- 4 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- Košer sol i svježe mljeveni crni papar
- 8 velikih jaja
- Nasjeckani svježi peršin
Kako biste pripremili ovaj recept za pekač od lijevanog željeza najprije zagrijte pećnicu na 200°C. Pomiješajte krumpir, papriku, luk, češnjak i ulje u pekaču od lijevanog željeza. Posolite i popaprite. Pecite, jednom miješajući, dok krumpir ne omekša i ne poprimi zlatnosmeđu boju, 30 do 35 minuta.
Izvadite pekač od lijevanog željeza iz pećnice i promijenite postavku pećnice na pečenje. Napravite 8 udubina u mješavini povrća i u svaku pažljivo razbijte po jedno jaje. Pecite do željene spremnosti, 4 do 6 minuta. Ovaj recept za pekač od lijeavnog željeza već je gotov. Neposredno prije posluživanja pospite peršinom.