Najvažnija karakteristika lisnatog tijesta svakako je njegova slojevita struktura. Kako pripremiti pecivo s lisnatim tijestom?
Sastojci za pripremu peciva s lisnatim tijestom:
- 200 g maslaca
- 200 g brašna
- 1 žlica šećera
- 2 g soli
- 100 ml hladne vode
Kako pripremiti pecivo s lisnatim tijestom?
Za pripremu peciva s lisnatim tijestom, prvo stavite maslac u zamrzivač na desetak minuta. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, šećer i sol.
Smrznuti maslac naribajte. Rukama umiješajte maslac u smjesu brašna dok se dobro ne prekrije.
Prelijte smjesu sa šest žlica vode i miješajte smjesu dok se ne zgruda. Nastavite dodavati vodu žlicu po žlicu dok se ne formira rahlo i mrvljeno tijesto za pecivo.
Lagano premijesite tijesto nekoliko puta u zdjeli dok se ne stvori kohezivna masa. Oblikujte kvadrat i čvrsto zamotajte u plastičnu foliju. Ohladite lisnato tijesto na sat vremena.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte ohlađeno tijesto. Presavijte tijesto na trećine kao slovo. Ponovite kotrljanje, preklapanje i rotiranje još tri puta. Presavijte na trećine, čvrsto zamotajte, zatim ohladite najmanje dva sata te jednostavno ispecite pecivo s lisnatim tijestom.