Pečena vratina u komadu zahtijeva sporu pripremu jer će jedino tako meso ostati sočno iznutra, a hrskavo izvana. Tako pripremljena pečena vratina u komadu oduševit će svakog člana obitelji i nitko vam neće moći naći zamjerku.
Ono što je važno da bi pečena vratina u komadu ispala savršeno jest marinada. Vratinu začinite sa solju i paprom te peršinom. Komad vratine zalijte s 1 dcl maslinovog ulja, 1 dcl bijelog vina i 0,5 dcl vode i posložite češnjak po njemu. Ostavite barem tri-četiri sata u marinadi, a ako imate mogućnost najbolje bi bilo cijelu noć.
Tako pripremljena vratina spremna je za pečenje. Vratinu stavite u lim za pečenje, preko nje izlijte marinadu. Pečena vratina u komadu najbolje će ispasti ako ju pečete sporo, odnosno prvo na 130 stupnjeva sat vremena. Nakon toga pećnicu pojačajte na 180 stupnjeva, okrenite vratinu i pecite još sat vremena. Nakon toga izvadite vratinu, ponovno ju okrenite zarežite ju nekoliko puta s gornje strane. Za kraj, pećnicu pojačajte na 200 stupnjeva, vratite vratinu i pecite još pola sata dok se ne dobi hrskava korica.
Ovako pripremljena pečena vratina u komadu oduševit će svako nepce, a preporučamo vam da ju poslužite uz pečeni krumpir i pečeno povrće.