Pečena svinjetina poslužena uz prilog i salatu prema želji savršeni je izbor za nedjeljni ručak. Kako se priprema mekana i sočna pečena svinjetina?
Pečena svinjetina sastojci:
- 3kg svinjske lopatice bez kosti
- 3 žličice soli
- ¼ žličice crnog papra
- 2 žličice sjemenki komorača
- 2 žličice maslinovog ulja
- 1 glavica češnjaka
- 2 glavice luka
- 2 šalice bijelog vina
Pečena svinjetina priprema:
Osušite kožu tapkanjem papirnatim ručnicima. Ostavite u hladnjaku nepokriveno preko noći. Zagrijte pećnicu na 220°C. Pospite svinjsko meso s soli, paprom i sjemenkama komorača te 1 žlicom maslinovog ulja.
Utrljajte u meso, točno u sve pukotine i pukotine. Okrenite svinjetinu, pokapajte kožu s 1 žličicom ulja, zatim prstima protrljajte. Sve pospite sa žličicom soli.
Stavite prepolovljene glavice češnjaka i luk u posudu za pečenje. Na njih stavite svinjetinu kožom okrenutom prema gore. Pažljivo ulijte vino u posudu, pazeći da ne smočite koru. Prebacite u pećnicu. Pećnicu odmah smanjite na 160°C. Pecite oko 2 i pol sata. Kada je pečena svinjetinu poslužite uz prilog i salatu prema želji. Pečena svinjetina je najbolja kada je topla.