Osim što receptima daje jedinstvenu teksturu i blag okus, patlidžan donosi mnoštvo potencijalnih zdravstvenih prednosti. Evo kako pripremiti patlidžan za zimnicu i sačuvati njegove blagodati.
Sastojci za patlidžane za zimnicu su sljedeći:
- 3 srednja talijanska patlidžana
- 3 žličice soli
- 5 šalica vode
- 2 šalice bijelog vinskog octa
- 1-2 češnja češnjaka (mljevenog)
- 1 žlica svježeg talijanskog peršina (mljevenog)
- 1-2 mrvice ljute papričice (po želji)
- maslinovo ulje (dovoljno da potpuno prekrije patlidžan)
Priprema patlidžan zimnice:
Ogulite i narežite patlidžan na tanke ploške, radite jedan po jedan, nakon što ste napravili jedan, stavite izrezani patlidžan u zdjelu i pospite sa 1 žličicom soli. Tako nastavite sa svakim patlidžanom. Pokrijte zdjelu i ostavite 8 sati.
Nakon 8 sati ocijedite tekućinu (ali nemojte ispirati patlidžan) i ocijedite što više viška vlage.
U velikom loncu zakuhajte vodu i bijeli vinski ocat, dodajte patlidžan i kuhajte oko 7-10 minuta ili dok ne omekša. Kušajte jedan kako biste bili sigurni da je mekan i spreman za zimnicu.
Ocijedite patlidžan i ponovno ocijedite višak vlage. Stavite patlidžan u veliku zdjelu i pomiješajte sa začinima. Stavite žlicom u sterilizirane staklenke, ostavljajući najmanje 2 cm prostora, a zatim prelijte uljem. Provjerite je li patlidžan za zimnicu potpuno prekriven uljem prije zatvaranja staklenke. Neka odstoji najmanje 24 sata prije posluživanja. Uživajte u patlidžanu za zimnicu.