Pasterizacija je proces zagrijavanja hrane na temperaturi u rasponu od 65-90°C, pri čemu se uništavaju organizmi i enzimi koji doprinose kvarenju ili riziku od bolesti. U isto vrijeme staklenke se čvrsto zatvaraju, pravilno čuvajući sadržaj. Voće, povrće pa čak i meso mogu trajati i do nekoliko godina nakon pasterizacije.
Kako možete pasterizirati staklenke u pećnici? Zapravo je vrlo jednostavno, čitajte dalje i saznajte kako pasterizirati zimnicu u pećnici.
Staklenke sa sadržajem stavite u lim za pečenje s poklopcem prema gore i pazite da se ne dodiruju. Ako su staklenke ohlađene, stavite ih u hladnu pećnicu, a ako im je sadržaj topao, stavite ih u pećnicu nakon što se zagrijala.
Zagrijte električnu ili plinsku pećnicu na temperaturu od 130°C. Pasterizacija u pećnici odvija se na višoj temperaturi od mokrog konzerviranja, jer se staklenke sporije zagrijavaju toplim zrakom nego vrućom vodom.
Koliko traje pasterizacija zimnice u pećnici? Cijeli proces trebao bi trajati 30 minuta, ali to vrijeme računajte od trenutka kada se postigne željena temperatura.
Isključite pećnicu nakon pola sata, ali ostavite staklenke unutra. Nakon još 30 minuta možete izvaditi staklenke i staviti ih naopako da provjerite jesu li dobro zatvorene. I to je u biti to! Pasterizacija zimnice u pećnici je gotova.