Pasta fažol na talijanski način zanimljiv je recept za vrlo ukusno glavno jelo. Evo kako se priprema pasta fažol na talijanski način.
Sastojci za pastu fažol na talijanski način :
- 200 g tjestenine po vašem izboru
- 600 g sviježeg graha ili 3 konzerve graha
- 1 srednji luk, sitno nasjeckan
- 2 režnja češnjaka, oguljena i ostavljena cijela
- 1 srednja mrkva, sitno nasjeckana
- 1 srednja stabljika celera, sitno nasjeckana
- 150 g paste od rajčice
- 6 listova kadulje
- 1 grančica ružmarina
- 2 lovorova lista
- 1 litra tople povrtne juhe
- sitna sol
- svježe mljeveni crni papar po ukusu
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Pasta fažol na talijanski način priprema:
Korak 1
Prvo pripremite grah koji se mora kuhati zasebno. Dakle, možete koristiti suhi grah ili svježi grah, kuhajući ga kao obično ili upotrijebite grah iz konzerve, opran i ocijeđen, sve dok je odlične kvalitete. Kad je sve spremno s grahom, krenite u izradu recepta. Mrkvu i celer narežite na kockice, luk nasjeckajte i ostavite sa strane.
Korak 2
Zatim u velikom loncu pirjajte režnjeve češnjaka na umjerenoj vatri u 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja, grančici ružmarina i lišću kadulje. Kad češnjak postane zlatni (2 - 3 minute), izvadite ga iz lonca, uklonite i kadulju i ružmarin. TRIK: nagnite lonac malo tako da češnjak i aromatično bilje budu potopljeni u ulju. Držite ulje izravno na toplini. Na taj način možete ih brže i ravnomjernije skuhati.
Zanimljivost o češnjaku
Češnjak je ukusan i vrlo je dobrog okusa, ali njegova je aroma zaista jaka i često prekriva okuse drugih sastojaka. I to je šteta. Ulje radije aromatiziramo češnjakom i začinskim biljem, a zatim ih odstranimo (ako ostavite ružmarin, tijekom kuhanja, izgubi sve iglice koje tada nađete u ustima dok jedete, a to nije dobro. Kadulja također ima snažan okus kada ostavio da se dugo kuha pa ga izvadite). No, ako želite, možete ga ostaviti u juhi i izvaditi na kraju, prije posluživanja, ili ga usitniti/zdrobiti i ostaviti unutra.
Korak 3
Sada dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer koje ste ostavili sa strane. Kuhajte oko 5 minuta na umjerenoj vatri, često miješajući dok povrće ne omekša i luk postane proziran. Zatim dodajte kuhani grah, promiješajte i ostavite da se pomiješaju okusi.
Korak 4
Dodajte rajčicu i promiješajte.
Korak 5
Na kraju ulijte vruću juhu i dodajte lovorov list. Pomiješajte i kuhajte poklopljeno na srednjoj vatri oko 20 minuta. Kad se juha skuha, dodajte sitnu sol po ukusu, ali obratite pažnju: ako je juha već posoljena, a grah također možda ne morate soliti. Zato ga samo probajte prije nego sve pokvarite.
Korak 6
Sada prebacite 3/4 žlice juhe (izbjegavajući lovorov list) u blender. Miješajte dok ne postane potpuno glatko. Izlijte pomiješanu smjesu u zdjelu i ostavite sa strane.
Korak 7
Sada dodajte tjesteninu u juhu koja se kuhala. Nastavite kuhati dok se tjestenina ne skuha al dente (slijedite vremena kuhanja opisana na pakiranju). Često miješajte kako se tjestenina ne bi zalijepila za dno lonca.
Korak 8
Kad je tjestenina kuhana, dodajte pomiješanu smjesu iz blendera i po potrebi začinite solju (najprije je okusite!) I promiješajte. Kao što vidite, juha od tjestenine i graha postala je kremastija.
Pasta fažol na talijanski način je gotova i spremna za jesti! Tjesteninu i grah poslužite s malo svježe mljevenog papra i malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja.