Paella je jelo od riže koje potječe iz Španjolske. Paella je tradicionalno jelo u regiji Valencija u Španjolskoj. Najprije napravite marinadu za piletinu, tek tada slijedi priprema jela paella.
Marinada za paellu:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica mljevene paprike
- 2 žličice sušenog origana
- sol i mljeveni crni papar po ukusu
Paella sastojci:
- 1 kg pilećih prsa bez kože i kostiju
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka, zgnječena
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 2 šalice nekuhane bijele riže
- 1 prstohvat šafrana
- 1 veći list lovora
- ½ vezice lista peršina, nasjeckanog
- 1 litra pilećeg temeljca
- 2 srednja limuna, očišćena od korice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 srednji luk, nasjeckan
- 1 srednja crvena paprika, grubo nasjeckana
- 500g škampa, oguljenih i očišćenih
- 500g kobasice, izmrvljena
Priprema paolla recepta:
U staklenoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, papriku, origano, sol i papar za marinadu. Dodajte piletinu i promiješajte da se prekrije. Pokrijte i stavite u hladnjak dok ne zatreba.
Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikoj tavi za paellu na srednje jakoj vatri. Umiješajte češnjak i ljuskice papra, a zatim umiješajte rižu. Kuhajte i miješajte dok se riža ne prekrije uljem, oko 3 minute. Dodajte šafrana, lovorov list, peršin, pileći temeljac i koricu limuna. Miješajte dok se dobro ne sjedini i pustite da zavrije. Smanjite vatru na srednje nisku, poklopite i kuhajte 20 minuta.
Dok se riža kuha, zagrijte maslinovo ulje u zasebnoj tavi na srednje jakoj vatri. Umiješajte mariniranu piletinu i kuhajte 3 minute. Dodajte luk i kuhajte dok ne postane proziran, oko 5 minuta. Dodajte papriku i kobasicu; kuhajte i miješajte, 5 minuta. Dodajte škampe; kuhajte i miješajte dok škampi izvana ne postanu jarko ružičasti, a meso neprozirno, oko 2 minute.
Raširite smjesu riže na pladanj za posluživanje. Prelijte mješavinom mesa i plodova mora. Servirajte paollu dok je topla.