Ovaj jednostavan recept za pileće zabatke na tavi s jednostavnim umakom od vrhnja od češnjaka savršena je pileća večera.. Svi vole ovo sočno jelo od piletine, a potrebno je manje od 30 minuta da se napravi. Sastojci za pileći zabatak na tavi su:
- 6 pilećih bataka bez kostiju
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1/2 žličice luka u prahu
- 1/2 žličice slatke paprike
- sol i papar, po ukusu
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- 1 mala ljutika, mljevena
- 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 120 ml pileće juhe
- 1 žlica svježeg soka od limuna
- 2 grančice svježeg timijana
- 80 mL vrhnja za kuhanje
- Svježe nasjeckani peršin, za ukras
Kada želite pripremiti pileći zabatak na tavi najprije u maloj zdjeli pomiješajte češnjak u prahu, luk u prahu, papriku, sol i crni papar. Smjesu začina utrljajte preko svih pilećih bataka, s obje strane. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i dodajte maslinovo ulje. Stavite pileće batake s kožom prema dolje u vruću tavu i pržite dok koža ne postane hrskava oko 5 minuta, okrenite pileće batake i pržite još 8 do 10 minuta. Prebacite piletinu na tanjur.
Dodajte maslac, ljutiku i češnjak u tavu. Kuhajte 1 minutu. Umiješajte pileću juhu, limunov sok i majčinu dušicu. Smanjite vatru i umiješajte vrhnje za kuhanje. Kuhajte oko 5 minuta uz povremeno miješanje ili dok se umak malo ne zgusne. Vratite piletinu u tavu s umakom i pomiješajte. Pileći zabatak na tavi već je gotov i spreman za posluživanje. Ukrasite svježim peršinom i piletinu poslužite toplu.