Može se odjenuti ili izložiti kao umjetničko djelo. Na pariškom sajmu čokolada postaje više od omiljene slastice, a primamljiva je i kada se iz nje - dimi.
U svijetu čokolade, ovaj je festival najveći. Okuplja najbolje majstore i najuglednije proizvođače. Pravi je raj za čokoljupce.
Majstorska elita okupila se ovdje na 5. svjetskom natjecanju. U konkurenciji samo najbolji, državni prvaci iz cijelog svijeta. A zadatak nije nimalo jednostavan - osmisliti arhitekturu ukusa od samo jedne namirnice - čokolade.
"Htio sam predstaviti biće sa stopalom i sa zemljom u nastavku. Tu je još i stablo iz kojeg raste metalna ruka. Zato što je najveći arhitekt čovjek", kaže Dimitri Salmon, natjecatelj iz Belgije.
Najljepši posao pripao je žiriju. Samo su oni mogli kušati ove kreacije vrhunskih slastica.
"Prvo se ocjenjuje izgled: umjetnički doseg i kreativnost. To čini 25 posto ocjene. Ostalih 75 je ukus i tekstura proizvoda", rekao je HermanVanDender.
Do najsitnijih detalja svaka je kreacija ručni rad i uz maštu najboljih majstora prava slatka remek-djela.