Jagode su omiljeno voće tijekom ljeta mnogim ljudima. No, iako su vrlo ukusne i ljudi naprosto uživaju u njima, u samo nekoliko nakon kupnje, pretvore se u kašu ili se u njima razvije plijesan, pa je stoga bitno da se pojedu što brže nakon kupnje.
No, postoji i izvrstan trik kako to spriječiti. Danielle Clark s Mayberry Farme tvrdi da ako dobro isperete jagode prije nego što ih stavite u hladnjak, možete značajno produžiti njihov život.
"Jednostavan način za produljenje roka trajanja tih slatkih, sezonskih jagoda? Jednostavno uronite u neku posebno izrađenu vodenu kupelj napunjenu s octom i vodom", otkrila je Danielle.
Možda zvuči čudno, ali umakanje jagoda u mješavini vode i bijelog octa može uništiti površinske bakterije, osiguravajući da ostanu svježe dulje vrijeme, prenosi Express. Zbog visokog sadržaja vlage, jagode su sklone privlačenju bakterija i kasnijem stvaranju plijesni ubrzo nakon kupnje. Ocat, sa svojim antimikrobnim djelovanjem, sposoban je uništiti i bakterije i spore plijesni, dok također čisti svu zaostalu prljavštinu koja se uhvatila za jagode.
Kako jagode duže održati svježima?
Da bi vaše jagode duže ostale svježima, sve što trebate je potopiti ih u mješavinu hladne vode i malo bijelog octa oko dvije minute. Ključno je postaviti tajmer i izbjegavati predugo namakanje jagoda jer bi mogle poprimiti okus octa, ali to se neće dogoditi ako traje samo nekoliko minuta.
Nakon što ste jagode dobro oprali, ostavite ih da se osuše na zraku na kuhinjskoj plohi, s onda ih temeljito tapkajte papirnatim ručnikom. Ostavljanje vlage na jagodama može dovesti do razvoja bakterija i plijesni nakon što ih stavite u hladnjak.
"Najvažnija stvar kada je u pitanju skladištenje jagoda je osigurati da su suhe. Nakon što ih brzo ocijedite i osušite, obrišite višak tekućine papirnatim ručnicima te pohranite svoje jagode u hermetički zatvorenu posudu za buduće grickanje", otkrila je Danielle.
Jagode koje dobiju ovakvu vrstu "tretmana" mogu ostati svježe dodatnih pet do sedam dana, ali ako ciljate na dugovječnost, zamrzavanje je najbolji način.
"Prebacite bobičasto voće u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u zamrzivaču do šest mjeseci. Smrznuto bobičasto voće savršeno je za smoothieje i recepte za pečenje poput čokoladica ili muffina s džemom od jagoda", otkrila je.
POGLEDAJTE VIDEO: Stiže pakleni vikend, meterologinja otkrila kad će kraj toplinskog vala