Jesen je odavno stigla, a s njom i omiljena poslastica kesten. No u ovoj priči glavnu riječ vodi divlji kesten. Nije jestiv, ali je iznimno ljekovit.
Od kore, kao i lista možete napraviti razne čajne pripravke.
''Najčešće je narodu poznato da se oguli kora, nasjecka se plod i zalije domaćom rakijom. Kada otfermentira nekakavih mjesec dana, stoji na tamnom mjestu, i tada se može koristiti kod masaže reume, išijasa, čak ima rezultata i kod gihta'', tvrdi travar Miroslav Ferenčić, te dodaje: ''Kod njega je najviše ljekovit cvijet, daje super rezultate kod krvnih žila, masnoće u žilama kod srca, u pripravcima kod hemeroida, jer hemeroidi su isto tako vene.''
Čaj od cvijeta divljeg kestena. Uopće ne zvuči loše!
''Cvijet se priredi kao čaj i uvijek se radi oparak, prelije se kipućom vodom, malo odstoji i također se može zasladiti medom od kestena, ali bolje je ne sladiti s ničim'', kaže Ferenčić.
Kesten je ionako bogat prirodnim šećerom. Pitomi, odnosno jestivi kesten obiluje mineralima, i jedini je orašasti plod koji sadrži vitamin C. No i u njemu se kriju neka ljekovita svojstva.
''Najljekovitiji kod pitomog kestena je njegov list, on pomaže kod prehlada, najveći učinak ima kod hripavca koji je u narodu poznatiji kao magareći kašalj, tu se postižu stopostotni rezultati'', dodao je Ferenčić.
A recept za taj lijek možete naći na našoj Facebook stranici.
Kestene potražite u šumi ili na tržnici. Pa bio on pitomi ili divlji - zašto ne obogatiti biljnu kućnu ljekranu?