Od hrskave kore za pitu do sočnog nadjeva od breskve začinjenog cimetom, nema sumnje da će ovo biti najbolja pita od breskvi koju ćete ikada probati. Svaka kriška ove pite pršti breskvama koje zadržavaju svoju teksturu. Gotovu pitu od breskve poslužite uz sladoled od vanilije za najbolje iskustvo.
Sastojci za pitu od breskve su:
- 400 grama tijesta za pitu
- 1 jaje, tučeno
- 1 kg narezanih i oguljenih breskvi
- 2 žlice soka od limuna
- 240 grama bijelog šećera
- 120 grama brašna
- ½ žličice mljevenog cimeta
- ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
- ¼ žličice soli
- 2 žlice maslaca
Kada želite pripremiti pitu od breskve najprije zagrijte pećnicu na 220°C. Obložite dno i stranice tanjura za pitu jednom korom za pitu. Lagano namažite koru jajetom kako tijesto kasnije ne bi postalo vlažno. Drugu koru ostaviti sa strane. Stavite breskve u veliku zdjelu, pospite ih limunovim sokom i lagano promiješajte. U posebnoj zdjeli pomiješajte šećer, brašno, cimet, muškatni oraščić i sol. Prelijte preko breskvi i miješajte dok se ne sjedini. Ulijte u koru za pitu i premažite maslacem.
Pokrijte nadjev preostalom korom za pitu. Rubove stisnite kako biste ih zatvorili ili ih pritisnite vilicom umočenom u jaje. Četkom premažite preostalo jaje na vrhu, zatim izrežite nekoliko proreza na gornjoj kori kako bi para izašla. Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici 10 minuta. Smanjite toplinu na 175°C i pecite dok korica ne porumeni i sok ne počne izlaziti kroz otvore, još 30 do 35 minuta. Ako rubovi prebrzo porumene, pokrijte ih trakama aluminijske folije otprilike na polovici pečenja. Ohladite pitu od breskve 15 minuta prije rezanja.