Ako ste posjetili otok Vis sigurno ste probali pogaču, ali koju pogaču ste probali Višku ili Komišku? Koja je razlika između Viške i Komaške pogače?
Viška pogača je godinama hranila skromne domove ribara i njihovih obitelji jer je upotrebljavala lako dostupne namirnice, mogla se napraviti od svega nekoliko sastojaka. Viška pogača pripremala se kao lagano jelo, a za pripremiti Višku pogaču potrebno vam je dizano tijesto i nadjev od luka, inćuna (slane ribe), ali bez rajčice.
Komiška pogača je slano jelo koje je dobilo ime po malom mjestu na otoku Visu. Ovo jelo u sebi sadrži usoljenu ribu koja se u ribarskim mjestima na obali Jadranskog mora priprema oduvijek. Ova pogača je, poput i Viške zamišljena kao međuobrok ili lagana marenda. Osnova Komiške pogače je dizano tijesto sa rajčicom, lukom i slanim ribama (srdele i inćuni).
No, koja je razlika između Viške i Komiške pogače? Ove dvije pogače s otoka Visa razlikuju se po sadržaju nadjeva i načinu rezanja. Viška pogača poslužuje se narezana na trokute, a punjena je nadjevom od usitnjenih inćuna, pirjanog luka, začina i kapara bez rajčice, dok je Komiška pogača inćunima, lukom i rajčicom.